Category

Doua lucruri foarte importate cand alegi anvelopele!!

Indiferent ca este vorba de anvelope de vara, iarna sau all season trebuie neaparat sa fiti atenti la urmatoarele aspecte cand alegeti anvelopele.

Dimensiunea anvelopelor potrivita

Da, stiu ca pentru unii dintre voi vi se pare ceva normal sa iti cunosti dimensiunea potrivita de anvelopa pentru masina ta. Insa nu unul a fost cazul cand clienti nostrii au comandat anvelope care nu se potriveau pentru masina lor. Cauzele acestei greseli este alegerea unei dimensiuni de anvelopa care este scrisa in cartea masinii, citirea dimensiunei de anvelopa doar de pe o axa a masinii sau citirea incorecta a dimensiunei de pe anvelopa.

In cartea masinii pot fi una sau mai multe dimensiuni de anvelope care se potrivesc pentru masina, unele chiar sa fie omologate special la RAR pentru masina si le gasiti in partea de jos a paginii. Doar aceste dimensiuni prevazute in cartea masinii pot fi montate pe masina. Mai sunt cazuri speciale cand dimensiunea anvelopelor de pe masina nu se regaseste in cartea masinii, acest lucru se intalneste cel mai des la masinile importate. Acest aspect la un control RAR va poate lasa fara talonul masinii. Asa ca asigurati-va ca dimensiunea de anvelopa de pe masina se regaseste si in cartea masinii. In cazul in care va ganditi sa montati alta dimensiune de anvelopa care se gaseste in cartea masinii, fata de ce se afla momentan montana, sa luati in calcul si achizitia de jante noi, este posibil sa nu se potriveasca cele existente pe masina.

Tot mai multe masini, in special SUV-urile au doua dimensiuni de anvelope, o dimensiune pentru axa din fata si alta dimensiune pentru axa din spate. Inainte sa comandati anvelopele verificati dimensiunea de pe ambele axe a masinii.

O greseala mai rar intalnita este citirea gresita a dimensiunii de pe anvelopa. Asa cum stim foarte bine, greseala e omeneasca, asa ca ar fi bine sa verificam dimensiunea anvelopelor de doua ori inainte sa facem comanda celor noi.

 

Indicele de viteza si greutate

La fel ca si dimensiunea anvelopei, indicele de viteza si greutate este trecut in cartea masinii. Anvelopele montate pe masina trebuie sa aiba indici de greutate si viteza cel putini egali cu cei din cartea masinii, daca sunt mai mari, nu este o problema. Daca indicii de viteza si greutate nu sunt respectati, pe langa faptul ca e posibil ca anvelopa sa nu suporte greutatea masinii, in cazul nefericit al unui accident, aveti toate sansele sa nu fi despagubiti de firma de asigurari.

In imaginea de mai jos gasiti detalii despre citirea corecta a dimensiunei si indicilor de viteza si greutate a masinii.

 

In tabelul de mai jos este corespondenta vitezei maxime pentru fiecare litera din indicele de viteza.

In tabelul de mai jos este corespondenta greutatii maxime pentru fiecare indice de greutate.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.